Premier Antonis Samaras probeerde eerder al meer tijd te kopen, maar zonder succes. De verwachting is dat hij volgende week, gewapend met de berekeningen, een nieuwe poging waagt tijdens ontmoetingen met andere Europese leiders.

De Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds willen dat het noodlijdende Griekenland miljardenbezuinigingen doorvoert in ruil voor noodsteun. Door de maatregelen moet het begrotingstekort aan het einde van 2014 onder de 3 procent uitkomen. Dit jaar is het begrotingstekort naar verwachting 9,3 procent.

Onrust

De bezuinigingen leiden tot steeds meer sociale en politie onrust in Griekenland. Samaras wil de gevolgen van de pijnlijke bezuinigingen verzachten door de 2 jaar extra binnen te halen.

Samaras spreekt woensdag met Jean-Claude Juncker, premier van Luxemburg en voorzitter van de eurozone. Juncker doet een verhuld beroep op Samaras. ,,Als Griekenland weigert zijn begroting op orde te brengen en hervormingen door te voeren, moeten we een vertrek uit de eurozone overwegen. Maar omdat ik geloof dat Griekenland dubbel zijn best zal doen om de doelen te halen, is er geen reden waarom een exit relevant kan worden”, zei hij in een interview met een Oostenrijkse krant.

Merkel en Hollande

Later in de week spreekt Samaras met de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president François Hollande.

Voor het uitstel is Griekenland vooral afhankelijk van Duitsland, de grootste economie in Europa. De minister van Financiën in Berlijn, Wolfgang Schäuble, waarschuwde voor arrogantie tegenover landen als Griekenland. ,,Ook wij belazeren de boel soms, ook wij schenden regels'', zei hij in een toespraak. Schäuble vindt clichés over slordige Zuid-Europeanen grote onzin. De Duitsers moeten volgens hem meer respect tonen, ook omdat Duitsland veel profiteert van een gemeenschappelijke munt.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl